[Ffmpeg-devel] Illegal instruction error for ffmpeg and x264 on Intel iMac

Laine Lee llee
Fri Mar 31 21:24:39 CEST 2006

On 3/31/06 1:16 PM, "Guillaume POIRIER" <poirierg at gmail.com> wrote:

> On 3/31/06, Laine Lee <llee at lonestar.utsa.edu> wrote:
>> I'm trying to use ffmpeg and x264 in combination to convert mpeg2 to h.264
>> mp4 on an Intel iMac. The iMac has Mac OS X 10.4.5 and the latest version of
>> the Xcode developer tools installed. Both ffmpeg and x264 have been
>> successfully compiled on both the Intel and a PPC with the following
>> configuration.
>> The configuration of ffmpeg compiled from today's CVS is
>> "--enable-faac --enable-faad --disable-vhook --disable-ffplay
>> --disable-ffserver --enable-a52 --enable-x264 --enable-pthreads --enable-gpl
>> --enable-memalign-hack --disable-mmx". The "--enable-memalign-hack" and
>> "--disable-mmx" were omitted when building on a PPC.
>> The configuration of x264, the source of which is the latest source download
>> from videolan.org, is "--enable-pthread --enable-mp4-output".
>> The command issued is "ffmpeg -i /video.mpg -f rawvideo -s 320x240 - | x264
>> -o /output.mp4 - 320x240"
>> The above command can be executed successfully on the Intel and on a PPC
>> when ffmpeg and x264 are built with the above configuration on a PPC. It can
>> be executed successfully on the Intel when ffmpeg is built with the above
>> configuration on either the Intel or the PPC and x264 is built with the
>> above configuration on a PPC. If x264 is built with the above configuration
>> on the Intel, the command fails on the Intel with the following output in
>> the Terminal window.
>> ...
>>  libavutil version: 49.0.0
>>   libavcodec version: 51.8.0
>>   libavformat version: 50.4.0
>>   built on Mar 31 2006 12:29:38, gcc: 4.0.1 (Apple Computer, Inc. build
>> 5250)
>> x264 [info]: using cpu capabilities MMX MMXEXT SSE SSE2
>> mp4 [info]: initial delay 0 (scale 25)
>> Input #0, mpeg, from '/video.mpg':
>>   Duration: 00:00:26.4, start: 5810.226022, bitrate: 4341 kb/s
>>   Stream #0.0[0x1e0], 29.97 fps(r): Video: mpeg2video, yuv420p, 720x480,
>> 7000 kb/s
>>   Stream #0.1[0x80]: Audio: ac3, 48000 Hz, 5:1, 448 kb/s
>> Output #0, rawvideo, to 'pipe:':
>>   Stream #0.0, 29.97 fps(c): Video: rawvideo, yuv420p, 320x240, q=2-31, 200
>> kb/s
>> Stream mapping:
>>   Stream #0.0 -> #0.0
>> Press [q] to stop encoding
>> Illegal instruction
>> Why can the command be completed successfully on the Intel using the PPC
>> built version of x264 but not the Intel built version? Thanks.
> You need to provide more information in order to know what is the
> problematic instruction. Please follow the bug reports guidelines:
> http://ffmpeg.sourceforge.net/bugreports.php
> There do are some supreme IA reading this mailing list, but they lack
> telepathic power :).

Thanks for your reply.

The only difference I see when I run with debugging enabled is that "Program
exited with code 0204." appears instead of "Illegal instruction".

Laine Lee

More information about the ffmpeg-devel mailing list