[FFmpeg-user] Bad keyframes when encoding to the ogg container format

Robert McIntyre rlm at mit.edu
Sat Feb 11 11:57:08 CET 2012

This is my first post, sorry if this does not belong here.

Whenever I encode anything to an ogg container, running "ffmpeg -i
<file>" on the file which is produced informs
me "[ogg @ 0x2351de0] Broken file, keyframes not correctly marked."
Seeking in the file is partially broken.

I've made a small test case to show this problem.

If you download the archive http://aurellem.org/test-pics.tar.bz2,
unpack and then run

ffmpeg -r 25 -i test-pics/%07d.png -b:v 9000k -vcodec libtheora out.ogg

then running

ffmpeg -i out.ogg

returns :

ffmpeg version N-37771-gfd0b8d5 Copyright (c) 2000-2012 the FFmpeg developers
  built on Feb 11 2012 11:39:48 with gcc 4.5.2
  configuration: --prefix=/usr --mandir=/usr/man --enable-x11grab
--enable-gpl --e
nable-shared --disable-static --enable-gray --enable-libtheora
--enable-libxvid --enable-libxvid --enable-libx264 --enable-gnutls
--enable-libmp3lame --enable-pic --disable-stripping
  libavutil      51. 39.100 / 51. 39.100
  libavcodec     54.  1.100 / 54.  1.100
  libavformat    54.  0.100 / 54.  0.100
  libavdevice    53.  4.100 / 53.  4.100
  libavfilter     2. 62.100 /  2. 62.100
  libswscale      2.  1.100 /  2.  1.100
  libswresample   0.  6.100 /  0.  6.100
  libpostproc    52.  0.100 / 52.  0.100
[ogg @ 0x1eccde0] Broken file, keyframes not correctly marked.
Input #0, ogg, from 'out.ogg':
  Duration: 00:00:02.00, start: 0.000000, bitrate: 935 kb/s
    Stream #0:0: Video: theora, yuv420p, 1280x550 [SAR 1:1 DAR
128:55], 25 tbr, 25
 tbn, 25 tbc
At least one output file must be specified

This is with the latest ffmpeg from the git repository as of 20
minutes ago (the date is wrong on my system).  I'm using
libtheora-1.1.1 (the latest release from their website.)

Am I doing something wrong? The ancient ffmpeg I was using produced
files that do not cause my current ffmpeg to tell me anything is wrong
with the keyframes, and it produced them with the same command from

--Robert McIntyre

More information about the ffmpeg-user mailing list